Punchen 2  
     

Start
Punchen
Materialen
Punchmachines
Handpunchen
IdeeŽn
In de etalage
Inhoud
Contact
 

Vervolg informatie:              terug naar pagina 1

Punchen is onder andere een manier om vilt te maken. Wolvezels zijn vezels met weerhaakjes. En als die haakjes in elkaar grijpen kunnen de vezels dus aan elkaar blijven plakken. Daarom kan je wol spinnen en hondenhaar niet ( ik heb trouwens eens met hondenhaar gesponnen, ging wel met allerlei foefjes maar het is niet echt een stevige draad die ontstaat) .

Bovendien krimpt wol heel erg als je het heet wast. Denk maar eens aan een trui van lamswol die je wast op 60 graden, dan houd je een babytruitje over en knoert hard.

Die eigenschappen van wol, dus de weerhaakjes en de krimp gebruik je bij punchen of vilten. Nat vilten doe je met wrijven en natmaken met heet water en groene zeep. Waardoor je de weerhaakjes van de wolvezels in elkaar laat grijpen en tegelijkertijd laat krimpen zodat het goed vast komt te zitten. Punchen doe je met naalden die weerhaakjes hebben en doe je droog. Die naalden gaan dan over de ongesponnen wol heen en laten de vezels in elkaar grijpen, zodat al dat wol als een lapje aan elkaar gaat zitten. Er komt dus geen weven aan te pas.

Punchen kan je met de hand doen maar dan ben je heel lang bezig en daarom is er de punchmachine. Die doet het machinaal met 5 naalden.

En het leuke is dat je ook een heleboel andere dingen met die punchmachine kunt doen. Zoals stof vervormen. Vooral ragfijne dunne stoffen zoals de organza's of chiffonzijde of andere dunnen zijde stoffen zoals de pongť zijde kun je helemaal van structuur veranderen hierdoor. Dat is heel leuk en dan natuurlijk kan je er weer wol bovenop punchen zodat er weer andere effecten ontstaan. Alles blijft vanzelf vastzitten zonder dat er garen aan te pas komt.

 

 

 

www.ronniedewinter.nl

www.para-touch.nl

 


Gerrijts

www.naaimachinehandel.nl

www.paspop.COM


 


 

 

Als de stof maar enigszins ruw is kan je er met wol of garen op punchen. Het is wel belangrijk dat ťťn van de materialen vezels met weerhaakjes heeft. Zijde vezels op een zijdenlap punchen wil niet. Zijde heeft een gladde vezel namelijk.

Je kan ook gewone (sier)garens op een lap punchen zie: IdeeŽn


klik op het plaatje voor wat voorbeelden

Op het t-shirt heb ik ook woldraden gepuncht die door het punchen  ook weer van structuur veranderen en daardoor  een ander effect krijgen dan ze oorspronkelijk hadden. En natuurlijk heb ik inmiddels allerlei foefjes ontwikkeld om dat wat niet te punchen is toch te kunnen punchen.  Zo kan ik o.a. de angelina, een synthetisch gladde kunstvezel die glitter effecten geeft toch met de punchmachine verwerken.

De machine is heel geschikt om decoraties te maken. Echt grote lappen en dik vilt kun je beter natvilten.

Iedereen kan iets op de punchmachine maken zonder dat je ook maar enige naaitechniek kent of daarin ervaring hebt. Mannen , kleine kinderen, oude mensen, gehandicapte mensen kunnen plezier beleven aan het punchen.  Je hoeft zelfs geen kennis te hebben van textiel om het leuk te vinden. Zolang je een voetpedaal kunt bedienen en je met je handen kunt sturen kan je punchen. Bovendien heb je heel snel resultaat. Ook dat is in de maatschappij van nu een voordeel.

Vragen? ronnie@punchen.nl

 

 

 

 

 

Punchen 1 Tips Boeken

Punchen vervolg Breken de naalden? Wat is er al gemaakt

 

 

 

Vragen?: marja@punchen.nl
 zie ook: Naaimachinehandel.nl Gerrijts


aaimachinehandel Gerrijts